Kategorie przedziałów w pociągu Złoto Carów

Pociąg specjalny zabiera na pokład max. 250 pasażerów. Jeździ od wielu już lat jako pociąg turystyczny i spełnia wszystkie wymogi bezpieczeństwa technicznego potwierdzane co roku drobiazgowymi kontrolami. Jest to jedyny pociąg o takim standardzie i komforcie, który kursuje po Kolei Transsyberyjskiej. Wyposażenie nawiązuje do najlepszych lat kolei, do jej początków, gdy podróż była oferowana wśród europejskich elit od Paryża przez Wiedeń po Moskwę jako wielka przygoda. Posiłki serwowane są w stylowym elegancko urządzonym wagonie restauracyjnym, który służy gościom do dyspozycji dodatkowo jako bar. Pociąg jedzie od Moskwy do Erlian – chińskiej granicy, dalej goście przesiadają się do pociągu chińskiego, który posiada przedziały sypialne 4-osobowe, z umywalką, wc. Serwis w całym pociągu – serwowanie posiłków, utrzymanie czystości w wagonach, przedziałach i łazienkach zapewnia zatrudniony przez organizatora personel. Warto zauważyć, że nie jest połączenie liniowe, zlecenia na obsługę tego turystycznego pociągu są bardzo pożądane i każdy członek załogi musi spełniać najwyższe wymogi pod względem zachowania wobec gości, uprzejmości i solidnej pracy. To samo dotyczy posiłków – przygotowywane są jak w ekskluzywnej restauracji, przez profesjonalnych kucharzy.

 

Kategoria 1 Standard

4 osoby w jednym przedziale sypialnym, dwa łóżka na dole i dwa piętrowo na nimi, szerokość 68 cm, długość 187 cm. Po środku okno, przy nim stolik. Za dopłatą przedział może być używany tylko przez 3 osoby. W wagonie jest 9 przedziałów, na każdym końcu wagonu jest WC z umywalką (w niektórych toaletach z umywalki wyjmowany prysznic).

Kategoria 2
Podwyższony standard classic i classic plus

2 osoby w jednym przedziale, dwa łóżka na dole, szerokość 68 cm, długość 187 cm. Po środku okno, przy nim stolik. W wagonie jest 9 przedziałów, na każdym końcu wagonu jest na każdym końcu wagonu jest WC z umywalką (w niektórych toaletach z umywalki wyjmowany prysznic). Dodatkowo na każde dwa wagony tej kategorii jest prysznic (przedział w wagonie zamieniony na łazienkę). Wagony Classic Plus są nowsze niż niż Classic lub są po remoncie.

Kategoria 2
Podwyższony standard superior

Wagony z przedziałami po remoncie – wymianie uległy wnętrza przedziałów, wykonano je w tzw. nostalgicznym stylu z przełomu XIX / XX w., więcej jest tapicerowanych wykładzin ściennych, przedziały sprawiają bardziej przytulne wrażenie. 2 osoby w jednym przedziale, dwa łóżka na dole, szerokość 67 cm, długość 187 cm. Po środku okno, przy nim stolik. W wagonie jest 9 przedziałów, na każdym końcu wagonu jest na każdym końcu wagonu jest WC z umywalką (w niektórych toaletach z umywalki wyjmowany prysznic). Dodatkowo na każde 2 (lub max. 4) wagony tej kategorii jest prysznic (przedział w wagonie zamieniony na łazienkę). Po renowacji są też toalety w tych wagonach.

Kategoria 3 „Nostalgia”

Podróż w komforcie „carskim”. Nowo zbudowane wagony nawiązują stylem do carskiej epoki. Każdy przedział jest 2 – osobowy, łóżka znajdują się jedne nad drugim, 80 x 185 cm.
W przedziale jest fotel, a osobny prysznic przypada na każde 2 przedziały. Na dwóch końcach wagonu jest toaleta z umwalką. W wagonie jest 8 przedziałów.

Kategoria 4 „Bolszoj”

Pasażerowie tej kategorii podróżują w grupie max. 12 osób, tzn. dla takiej grupy osób przeznaczony jest osobny pilot. Powierzchnia przedziału 5,57 m2, posiada dwa łóżka, usytuowane jedne nad drugim. Górne 80 x 174 cm, dolne 110 x 184 cm, sofa, stół, mała szafa. Każdy przedział ma własną łazienkę z WC, umywalką i prysznicem. W wagonie jest 6 przedziałów.

Kategoria 5 „Bolszoj Platinum”

Do użytku wchodzi jako nowość od roku 2010. Wyposażenie jak w kategorii 4, tylko przedziały są większe. Powierzchnia przedziału 7,15 m2, posiada dwa łóżka, usytuowane jedne nad drugim. Górne 82 x 174 cm, dolne 120 x 184 cm, sofa, stół, mała szafa. Każdy przedział ma własną większą niż w kategorii 4 łazienkę z WC, umywalką i pełnowymiarową kabinę prysznicową. W wagonie jest 5 przedziałów.

Wagony restauracyjne

Wszystkie posiłki są serwowane w wagonach restauracyjnych. Godziny podzielone są zazwyczaj na dwie zmiany, np. kolacja 1 zmiana 18.00-19.30, 2 zmiana 19.30-21.00. Napoje są płatne dodatkowo.